Spreektekst Luchthavenregeling helikopterluchthaven Spoorlaan Den Haag (PS-vergadering 14-10-2015)
Voorzitter, wij spreken vandaag over de mogelijke komst van een helihaven bij Ypenburg, een ingewikkeld dossier.
Ik gebruikte de term ingewikkeld niet omdat er sprake is van een enorme investering van provinciale middelen. Ik gebruik de term ook niet omdat ons onduidelijk is wat de aanvrager wil. De voorliggende aanvraag is namelijk glashelder.
Het dossier is ingewikkeld vanwege de trage en niet geheel adequate informatievoorziening vanuit het college. Wat als een simpel af te hameren plan begon, lijkt steeds meer uit te draaien op een hoofdpijndossier. Iedere keer wanneer er antwoord kwam op vragen, al dan niet technisch van aard, was dit aanleiding voor het stellen van weer nieuwe vragen.
Afgelopen maandag werden wij verblijd met antwoorden op vragen van GroenLinks, waaruit blijkt dat de gemeente Den Haag en de provincie volledig langs elkaar heen hebben gewerkt bij de mogelijke realisering van woningbouwplannen in de nabijheid van de voorgenomen helihaven. Hoe is dat nu toch mogelijk?
Los daarvan zijn er de laatste dagen en weken allerlei kwesties opgedoken die verband houden met een onvolledige of zelfs ontbrekende informatievoorziening, niet alleen in de richting van Provinciale Staten, maar vooral in de richting van de burgers en andere overheden. Over zelfs de meest elementaire onderdelen van het plan, ik noem maar de exacte locatie van de helihaven, bestond onduidelijkheid.
Voorzitter, misschien kan de geachte gedeputeerde aangeven hoeveel vluchten gemiddeld per jaar in het kader van de TUG in de afgelopen twaalf jaar zijn gerealiseerd. Waarom is er nu eigenlijk ineens een luchthavenregeling noodzakelijk?
Voor de PVV is er maar één conclusie mogelijk. De gedeputeerde heeft de afgelopen maanden niet bepaald de regie in handen gehad. Sterker nog, het is eerder ondanks dan dankzij de gedeputeerde dat dit plan nog niet definitief op de schroothoop is beland.
De PVV wil weten wat de gedeputeerde in het vervolg gaat doen om te voorkomen dat ieder wissewasje compleet uit de hand loopt. Wat ons betreft is dit een schoolvoorbeeld van ‘eens maar nooit weer’. Kortom, wij willen weten waar het is misgegaan. Hoe is de informatieonderbreking van maart tot september van dit jaar ontstaan?
Dank u voorzitter.