Spreektekst Europastrategie Zuid-Holland 2016-2019 (PS-vergadering 16-12-2015)
Voorzitter, als ik alle lofzangen zo hoor over de Europese Unie en als ik de Europastrategie van Zuid-Holland lees, dan zou ik bijna een duurzamistische Eurofiel worden. Maar helaas, ik ben wat kritischer.
Met kritischer bedoel ik het volgende. Mobiliteit en duurzaam transport; ik vraag mij af waarom wij zo snel in de toekomst kijken. Vanochtend stond ik tweeënhalf uur in de file. Wat is de actualiteit? Het bedrijfsleven lijdt 800 miljoen euro schade door files. Daar moet iets aan gedaan worden en wij moeten niet in de toekomst kijken, dat komt wel.
Ik heb gesproken over een duurzamistische Eurofiel. Wat een Eurofiel is, dat weet u wel. Met duurzamistisch bedoel ik het volgende. Het is afgeleid van een ideologie, genaamd het duurzamisme. Net als bij andere ideologieën, zoals het maoïsme, stalinisme en socialisme, worden de minder kritische burgers ideologisch gehersenspoeld. Het kritisch denken is verdwenen. En als je het waagt om een kritische opmerking te maken over het duurzamisme, dan word je gezien als een domme, onwetende kijker.
Voorzitter, ik wil even stilstaan bij een aantal punten om duidelijk te maken hoe de PVV daarin staat ten opzichte van Europa. Wij vinden dat Europa een belastinggeldverspiller is. Ik kan dat met feiten onderbouwen.
In 2014 is volgens de Europese Rekenkamer 6,4 miljard euro verdwenen aan ernstige fouten, verdachte onregelmatigheden en onwettige betalingen. 6,4 miljard euro! Ach, dat is niet zo erg, want het is toch maar belastinggeld. Ik vind het een schande.
Een ander punt waaraan de PVV zich mateloos ergert, zijn de absurde regelgeving en de subsidies.
Een ander thema in dit stuk is de zogenaamde innovatieve en duurzame voedselvoorziening. Als reactie op deze notitie zijn overal in Zuid-Holland landbouwondernemers waargenomen, huppelend van vreugde op het tarweveld. Het subsidiegeld uit Brussel voor de landbouw gaat gepaard met een oerwoud aan absurde en stompzinnige regels. De landbouwondernemers besteden gemiddeld acht tot tien uur per week aan administratieve rompslomp. Heel veel landbouwers huren een bedrijf in, DLV, om de hele Europese regelgeving wat minder diffuus te maken.
Wat een gotspe! Maar ja, u bent allemaal zo positief over de Europese Unie en dat mag.
Jaarlijks, voor 15 mei, moet elke Nederlandse landbouwer aan de RVO bepaalde zaken digitaal laten registreren. Moet u nagaan wat een absurde maatregel. Zij moeten een inschatting maken van de hoeveelheid water die zij denken te gaan gebruiken voor irrigatie. Tiktak. De hoeveelheid water gaat gepaard met het weer. Hoe kun je een inschatting maken? Daar komen die acht tot tien uur nodeloze administratieve rompslomp. Maar daarover mogen wij helemaal geen kritiek hebben.
Ook moet de landbouwer elk jaar voor 15 mei opgeven hoeveel hectare hij gaat bebouwen voor uien of aardappelen. Deze gegevens zijn digitaal en alle tussenhandelaren maken daarvan gretig gebruik.De Europese overheid regelt alles tot in de details, zoals het een Europese socialistische heilstaat betaamt. Kim Jong-un uit Pyongyang kan nog veel leren van de Europese verstikkende socialistische regelgeving.
Voorzitter, en dan de absurditeit van de landbouwsubsidies. De landbouwers passen vruchtwisseling toe, dus zij verbouwen tarwe. De prijs per ton tarwe schommelt tussen de 150 euro en 200 euro. Een hectare levert gemiddeld 9 ton op. Een hectare levert dus tussen de 1.350 euro en 1.800 euro op. Dit is vaak niet voldoende om de kosten te dekken, dus krijgen alle landbouwers in de Europese Unie hetzelfde subsidiebedrag van 400 euro per hectare.
De kosten van landbouwers variëren echter per land. In Nederland kost 1 ha land gemiddeld 100.000 euro, in Frankrijk 15.000 euro. Dus met die 400 euro subsidie speelt een Franse landbouwer quitte, maakt zelfs een beetje winst misschien, maar een Nederlandse landbouwer verliest tussen de 2.500 euro en 3.000 euro per hectare per jaar. Fantastische regels.
De kloof tussen burgers en politiek. De afkeer van de politiek. Als je dit stuk leest, dan denk ik bij mezelf: hoe ver staat de politiek af van de burger? In 2014 Europese verkiezingen met een gemiddelde opkomst van 37,5%. Dat betekent dat twee van de drie mensen thuis bleven. Waarom blijven ze thuis? Desinteresse voor Europa? Nee, afkeer. Waarom? Omdat de hardwerkende Nederlander ziet hoe zijn 52% belastinggeld verspild wordt door notoire, elitaire bestuurders uit Brussel.
De absurde Europese regelgeving en ernstige verspilling van belastinggeld in Brussel wakkeren niet alleen desinteresse aan maar vooral afkeer. Ik kan mij die afkeer voorstellen.
Wij moeten de hardwerkende MKB-ondernemers koesteren. Dat zijn de mensen die geld in het laatje brengen, waardoor wij als overheidsdienaren onze salarissen kunnen trekken uit de belastinggeldruif. Dat zijn de mensen die bijdragen aan het BNP. Die moeten wij koesteren. Wij moeten deze mensen niet opzadelen met hele rare regeltjes enzovoorts.
Conclusie. Laten wij minder in de toekomst kijken en meer naar het heden. Laten wij onze MKB-ondernemers koesteren.
Dank u wel.