Mondelinge vragen Asbestbrand in Wageningen (PS-vergadering 23-3-2016)

Voorzitter, gisteren werd ik gebeld door een journaliste van De Telegraaf. Wij hebben een beetje gesproken over het kankerverwekkende asbestdrama in Wateringen. Deze journaliste vroeg mij of ik op de hoogte was van het rapport van het bedrijf Teamplayer. Ik heb daar nee op geantwoord. Ik heb nader geïnformeerd bij mijn collega’s en andere mensen maar ook zij waren niet op de hoogte van dit rapport.

Het artikel in De Telegraaf is niet zo positief over de bestuurders van de gemeente Westland.

Waarom stel ik deze vragen? Dat is heel eenvoudig. De laatste tweeënhalve maand heeft de PVV heel intensief contact gehad met de lokale politiek en de bewoners. De bewoners hebben heel veel verhalen verteld en zwar-op-wit een lijst aan mij gegeven over wat er allemaal is misgegaan. Het is schrijnend om te zien wat deze mensen is aangedaan.

Het is toch belachelijk dat er een jaar na het uitbreken van de brand nog steeds asbest aanwezig is in deze woonwijk. En wij hebben het niet over rondvliegende pepernoten maar over kankerverwekkende asbest. Ik herhaal het nog eens: kankerverwekkend. Als wij politici hier zo mee omgaan, dat een jaar na het uitbreken van de brand daar nog steeds asbest te vinden is, dan hebben wij als politici volledig gefaald.

Ik ga nu over tot het stellen van mijn vragen. Ik hoop dat u in uw antwoorden niet zal gaan bagatelliseren en dat u een beetje empathie toont. Daar versta ik onder dat u uzelf afvraagt of u in zo’n wijk zou willen wonen. Dat is cruciaal. Zou ik mijn kinderen willen blootstellen aan asbest? Dat zijn de vragen die de bewoners stellen en hoe kunnen wij op afstand oordelen over deze mensen? Je moet met de mensen gaan praten. Je moet op de plek zelf werken want dan krijg je dingen te horen.

1. Hoe het is mogelijk dat er ruim een jaar na de brand kennelijk nog altijd asbest aanwezig is in de getroffen wijk? Asbest is kankerverwekkend! Schandalig!

2. Bent u het met ons eens dat de volksgezondheid in de betreffende woonwijk in Wateringen te allen tijde zou moeten prevaleren boven het bestuurlijke gehakketak tussen provincie, gemeenten, verzekeraars en andere partijen? Hier ligt de essentie. Ik geef er niets om wie er schuld heeft; wij kunnen deze mensen niet laten leven in asbest.

3. Bent u bereid om vanuit uw toezichthoudende rol verdere druk uit te oefenen op de gemeente Westland om nu eindelijk de getroffen wijk volledig asbestvrij te maken en, indien de noodzakelijk, zelf de regie op u te nemen?

4. Bent u bereid om omwonenden die buiten hun schuld geconfronteerd worden met enorme rekeningen voor het opruimen van de asbest, financieel tegemoet te komen? Zo nee, waarom niet? Weet de gedeputeerde hoeveel van de negentig huishoudens in financiële nood zijn gekomen? Ik weet het wel. Als u het antwoord niet weet, dan bestuurt u te veel op afstand en dat vind ik schandelijk. 

Dank u voorzitter.