Spreektekst Rapport Studiegroep Openbaar Bestuur (PS-vergadering 20-4-2016)

Voorzitter, ik heb het rapport goed gelezen en een paar dingen verbazen mij. De studiegroep bestaat uit tien bestuurders. Er zit echter niemand bij uit het bedrijfsleven. Dit hele rapport ademt een eenzijdige visie van bestuurders op het geheel.

Dat de bestuurders het initiatief nemen is op zich wel goed, maar met wie praten zij? Zij hebben gepraat met 230 mensen en instanties. Maar liefst 230! Slechts acht daarvan kwamen uit het bedrijfsleven. Wij hebben het over het bestuurlijk arrangement met betrekking tot de economische groei enzovoorts. En ik zie helemaal niets vanuit het bedrijfsleven.

Ik garandeer u dat, als de bestuurders de moeite zouden nemen om met het bedrijfsleven te praten, de pijlers van onze economie, dat er andere conclusies waren getrokken.

Wij hebben afgelopen vrijdag een presentatie gekregen van scheepswerf Damen, een familiebedrijf. Als de politiek met dit soort bedrijven zou praten over regionaal beleid, dan zouden die vragen of er al niet genoeg regionaal beleid is.

Wij zijn geen Alaska, wij zijn net zo groot als Rhodes Island. Weer extra bestuurslagen, weer extra groepen mensen die rapporten gaan schrijven.

Waar heeft het bedrijfsleven behoefte aan? Het bedrijfsleven heeft geen behoefte aan nieuwe bestuurslagen. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan bijvoorbeeld minder files, een schadepost van 100 miljoen euro per jaar voor het bedrijfsleven. Niet meer wachten op vergunningen. Ze moeten soms 7 tot 8 maanden wachten voordat een vergunning wordt goedgekeurd.

Dit beleid noem ik een anachronistisch beleid, een beleid dat zich al twintig keer heeft voorgedaan in allerlei nieuwe constructies met regio's. Ik kan zo tien verschillende plannen opnoemen van regio's. Anachronistisch!

Ik zou liever zien dat de overheid eens naar de toekomst kijkt. Wat gebeurt er met de new wave industry? U zult er misschien wel nooit van gehoord hebben. Natuurlijk niet. U kijkt constant achterom; u bent anachronistisch bezig.

Dus, mijnheer de voorzitter, wij stemmen absoluut niet voor deze motie, want het is slechts een papieren werkelijkheid. Ik zou mij als zakenman schamen als nu voor de zoveelste keer gepraat zou moeten worden over regionaal beleid.

Dank u wel voorzitter.

TWEEDE TERMIJN

Voorzitter, ik ben het ermee eens dat de wereld heel snel verandert. Maar dan moeten wij juist een discussie gaan voeren over de new wave economie en niet over hoe wij de zaak kunnen indelen in een ander bestuur. Een discussie over de third wave economie zou een wezenlijke discussie zijn, maar niet een over dit soort basale dingen. Dan zijn wij werkelijk goed bezig.

Dank u voorzitter.