Spreektekst Startnotitie VRM Actualisering 2016 (PS-vergadering 20-4-2016)

Voorzitter, de PVV hecht veel waarde aan het schrappen van regels.

Dat klinkt als een holle frase, net zo nietszeggend als duurzaamheid en transparantie, termen waarin iedereen zich kan herkennen en waar iedereen zich achter schaart, maar die daardoor feitelijk waardeloos worden. Het is daarom goed dat wij vandaag over enkele onderwerpen spreken, waarbij de provincie de daad bij het woord kan voegen.

Ik heb een aantal moties opgesteld die ervoor zullen zorgen dat inwoners en ondernemers in onze provincie een steuntje in de rug krijgen.

Voorzitter, voordat ik mijn drie moties aanbied, eerst nog even iets over het proces. De PVV is nooit voorstander geweest van de Visie Ruimte en Mobiliteit. Een van de argumenten was dat wij vreesden voor een grote onoverzichtelijke bende, wanneer ieder jaar opnieuw de gehele bureaucratische rompslomp doorlopen zou moeten worden.

Die verwachting is uitgekomen. Vandaar dat de gedeputeerde een voorstel heeft gedaan om enkele onderwerpen sneller te kunnen behandelen, onder andere door het achterwege laten van een startnotitie. Ook zou een eventuele hoorzitting gecombineerd kunnen worden met een commissievergadering. De PVV is zeker geen tegenstander van zulke versnellingsmaatregelen, maar bij het samenvoegen van zo veel onderwerpen als in de VRM ligt de bureaucratische ellende natuurlijk altijd op de loer. “Een kwestie van helaas pindakaas”, aldus de PVV.

Ik kom toe aan mijn eerste motie. De PVV is niet te spreken over de plannen met betrekking tot recreatiewoningen. In tegenstelling tot het college willen wij bewoners van
recreatiewoningen niet wegjagen. De PVV wil deze bewoners met rust laten en laten genieten van hun welverdiende oude dag. Maak permanente bewoning mogelijk en je bent met een klap van alle discussies af over gedogen, handhaven en wat dies meer zij aan bureaucratische rompslomp.

Wij steunen dan ook verzoeken van gemeenten dan wel particulieren om permanente bewoning mogelijk te maken. Wat de PVV betreft is daar geen speld tussen te krijgen. Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

De PVV heeft niet alleen moeite met het wegjagen van bewoners van recreatieparken, maar ook met het beleid ten aanzien van de stalling van caravans. Laat die ondernemers toch gewoon met rust.

Als derde onderwerp het detailhandelsbeleid. Pogingen van dit college om ook de laatste detailhandel de nek om te draaien, lijken vooralsnog mislukt. En maar goed ook. De wijze waarop het college omgaat met winkelketens als Decathlon doet het schaamrood op de kaken massieve vormen aannemen. Men mag blij zijn dat innovatieve ondernemers vaak een oplossing vinden om de verstikkende regelgeving van de overheid te omzeilen. Dat Decathlon hierin ook lijkt te slagen, is een zegen.

Met het tegenwerken van een winkelketen die niet concurrerend is met bestaande winkels, stelt het college voor zichzelf een brevet van onvermogen op. Om dit in de toekomst
anders te doen zal ik ook hierover een motie indienen.

Dank u wel voorzitter.