Spreektekst Slimmer en Sterker Bestuur in Zuid-Holland (PS-vergadering 1-2-2017)
Voorzitter, in november 2003 is er een burgerpeiling gehouden in vier gemeenten in de Hoeksche Waard. De mensen mochten kiezen of zij voor of tegen een gemeentelijke herindeling waren. De opkomst was 69,5% en 88,6% van deze mensen stemden tegen een gemeentelijke herindeling.
U kunt tegen mij zeggen dat ik oude koeien uit de sloot haal. Ja, dat doe ik. Waarom? “Omdat dit het beginpunt is van ellende en een puinhoop”: op z’n plat Rotterdams gezegd.
Na die tijd zijn 158 maanden verstreken en wat zien wij? Twee hele ernstige dingen. Een opleving van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Er zijn twee partijen in de Hoeksche Waard. De ene partij is voor een gemeentelijke herindeling. De andere partijen zijn tegen een gemeentelijke herindeling. Maar deze partijen lopen door verschillende politieke partijen heen: het CDA, de SGP, de VVD. Dat is heel ernstig.
En wat nog veel erger is, is dat de dialoog in de Hoeksche Waard zo verhard is dat de mensen nauwelijks meer met elkaar praten. Het is gewoon een hele felle strijd geworden, voorzitter, omdat wij, de politiek, in 2003 niet geluisterd hebben naar de burgers.
Het tweede punt is dat die hele verdeeldheid binnen de raadsfracties in de Hoeksche Waard ook gevolgen heeft voor hier. Het is toch wel vreemd te noemen dat het CDA op provinciaal niveau voor een gemeentelijke herindeling is, terwijl heel veel CDA-raadsleden in de Hoeksche Waard tegen zijn. Een grote meerderheid zelfs. Voor de SGP geldt hetzelfde, ook daar zijn ze verdeeld. Zelfs de VVD is verdeeld. De VVD in Cromstrijen is tegen een gemeentelijke herindeling.
Zelfs de SP is verdeeld. Ik ken een dame in Strijen van de SP die een burgerinitiatief is gestart. Zij heeft handtekeningen verzameld en wil naar de gemeenteraad van Strijen gaan om te vragen of die wil meedoen met een burgerpeiling. Laat de burgers spreken. Maar de SP hier zegt heel regentesk: “Nee, wij zijn voor een gemeentelijke herindeling”. Voorzitter, op zo'n plat Rotterdams gezegd: “Het is een puinhoop”.
Is er een oplossing? Ja. En die bied ik u. Wat is de oplossing? Op 8 februari 2017 komen die gemeenten hier op bezoek en ik zal absoluut aan de gemeenten Strijen en Oud Beijerland verzoeken of zij ook mee willen doen aan een burgerpeiling. Waarom? Deze burgerpeiling is uniek. Die valt samen met de Tweede Kamerverkiezingen. Dat wil zeggen dat de mensen hun mening kunnen geven met heel weinig extra moeite. Zij hoeven alleen maar een keer iets aan te strepen want zij komen toch al naar het stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Wat is daar verkeerd aan? “Nee”, zeggen Strijen en Oud Beijerland, “dat doen wij niet”. Zijn zij soms bang voor wat de burgers willen? Dat geloof ik wel. Dit is dus een oplossing. Waarom is dit een oplossing? De gemeentelijke herindeling moet goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en na 15 mei 2017 zijn de politieke verhoudingen totaal anders.
Geen meerderheid meer voor de VVD en de PvdA, wat een zegen is voor Nederland. Die meerderheid is dus weg en dan hebben andere partijen de kans om te zeggen of zij wel of niet voor een gemeentelijke herindeling zijn. Ik voorspel u, als ik de programma's lees van de verschillende partijen (SP, CDA, SGP) dat, als de provincie de gemeentelijke herindeling goedkeurt, die teruggefloten wordt. En wat blijft er dan over van het imago van de provincie?
Gezien mijn drie argumenten, de puinhoop in de Hoeksche Waard, onrust en tweespalt die dat veroorzaakt binnen de politieke partijen hier en de kans dat de provincie teruggefloten wordt, heb ik een vraag aan de gedeputeerde. Ik stel voor om de vergadering van 22 februari 2017 niet te gebruiken om te beslissen over de gemeentelijke herindeling maar om het besluit een maand op te schuiven naar 22 maart 2017.
Waarom? Na 15 maart 2017 zijn de resultaten van de burgerpeiling bekend en de PVV neemt de burger heel serieus. Ik hoor heel vaak mensen zeggen dat wij de burgers serieus moeten nemen. Nou, voorzitter, daar is nu de kans voor.
Dank u wel.
TWEEDE TERMIJN
Voorzitter, ik vind het antwoord van de gedeputeerde heel teleurstellend, voorzitter, het is gewoon een politiek praatje. Zij houdt absoluut geen rekening met wat de burgers vinden. Dat vind ik heel jammer want wij praten altijd over dat wij dichter bij de burgers moeten staan. Wij hebben daartoe nu de mogelijkheid maar wij doen het niet.
Ik dien mijn motie niet in. Waarom niet? Dat zal ik heel helder vertellen. Ik geloof dat er heel wat onrust is ontstaan door de verdeeldheid die dwars door alle partijen heen loopt. Ik gun iedereen nog drie weken de tijd om onderling te praten en te proberen eruit te komen en in de vergadering van 22 februari 2017 kom ik alsnog met een voorstel om het agendapunt te verplaatsen.
Dank u voorzitter.