Spreektekst Basisuitvoeringsrapportage RijnlandRoute (PS-vergadering 2-3-2016)

Voorzitter, wij spreken vandaag over de RijnlandRoute, een onderwerp dat wij inmiddels vele malen de revue hebben laten passeren. Het is ook een onderwerp van groot provinciaal belang. Het is een van de grootste provinciale projecten ooit.

De Raad van State heeft onlangs bijna alle bezwaren tegen de aanleg van de RijnlandRoute verworpen. Dat is goed nieuws. Enkele laatste punten behandelen wij volgende week in de commissie. De PVV vertrouwt erop dat het college deze laatste hobbels ook succesvol neemt, zodat snel kan worden begonnen met de daadwerkelijke aanleg.

De PVV is in grote lijnen te spreken over het Basisuitvoeringsprogramma. Het college geeft aan Provinciale Staten twee maal per jaar actief te informeren. Ook kan de actualiteit, zoals de uitspraak van de Raad van State, reden zijn om Provinciale Staten te informeren. Dat is prima.

Een punt waarvan de PVV minder vrolijk wordt, is de voorgenomen planning. Ik ga mijn betoog in de commissie niet herhalen, voorzitter, maar ik beklemtoon wel dat de PVV verwacht dat alles op alles wordt gezet om zo snel mogelijk met de aanleg van de RijnlandRoute te beginnen.

De PVV pleit tevens voor het, al dan niet in nauw overleg met de gemeente Leiden, onderzoeken van de mogelijkheid om ook met de projectdelen Europaweg en Lammeschansplein snel te beginnen. Wat ons betreft wordt er direct na de aanbesteding voor het tunneltracé een aanvang genomen met deze twee delen.

Voorzitter, ik houd hiervoor een motie achter de hand. Ik ben benieuwd naar het antwoord van de geachte gedeputeerde.

Dank u wel.